Gezonde en evenwichtige levensstijl

De meeste Nederlanders hebben het oude eetpatroon behouden: ontbijt, lunch en avondeten. In de jaren 70 werd er 1u30 aan tafel gezeten, nu is dat slechts een klein halfuur.1 Tussen uiteten, broodjes, take-away maaltijden, hoe kan je nu evenwichtig blijven eten ondanks de beperkingen en verleidingen?

Een evenwichtig voedingspatroon

Door drukke dagen wordt zelf koken snel vergeten waardoor er gemakkelijker gekozen wordt voor praktische eetmogelijkheden. Echter is het belangrijk om je lichaam van energie en voedingsstoffen te voorzien. Op vaste tijdsstippen eten vermijdt het snoepen tussendoor, wat vaak zoete, vette en zoute tussendoortjes zijn.

Na een nachtje slapen heeft het lichaam brandstof nodig. Het ontbijt is de gelegenheid om het lichaam energie te geven met een stevig ontbijt. Volkorenbrood of -granen, zuivel (bij voorkeur kaas omdat het calcium gemakkelijker wordt opgenomen waardoor de ‘trage’ eiwitten beter worden verdeeld over de ochtend), fruit en een warme drank zijn de basis voor een volledig en evenwichtig ontbijt3. Zelfs als wordt het ontbijt niet direct na het opstaan genuttigd, kan deze wel verspreid worden over de ochtend. Variatie van de voedingsmiddelen is belangrijk voor de lunchmaaltijd. Er is geen tekort in keuze aan kant-en-klare maaltijden: quiche, pizza, broodjes,… Het doel is om dit te combineren met een slaatje of rauwkost en saus te beperken2. De trend batch-cooking, dit wil zeggen op voorhand eten voorbereiden, zorgt voor een gezonde en volledige lunchmaaltijd.

Een avondmaaltijd is bij voorkeur licht met ½ van het bord met groenten (en met fruit) om gewichtstoename te vermijden en een goede nachtrust te hebben.

Gezonde maaltijden voor onderweg

Melkdranken, mueslirepen, yoghurt met granola, … zijn rijk aan eiwitten en vezels en zijn verzadigend. Deze zijn makkelijk en handig voor onderweg. Nieuwe en snelle bezorgingdiensten helpen het vermijden van fast food bezoekjes. Soepen, slaatjes, pokebowl zijn snelle en gezonde alternatieven

Tips & tricks om snoepen te voorkomen

Soms hebben we na een maaltijd de drang om nog iets zoets te eten.

Hieronder een paar tips om dit te voorkomen:

  • Een handje vol ongezouten noten (walnoten, amandelen, hazelnoten, …): rijk aan omega 3 (goed voor het gezichtsvermogen5) en geven een verzadigingsgevoel
  • 70% pure chocolade: rijk aan mineralen en antioxidanten, helpen tegen vrije radicalen en veroudering
  • Rauwkost (wortel, kerstomaten, komkommer, radijs, …)

Beweging

Regelmatige lichaamsbeweging is een van de belangrijkste pijlers van een gezonde levensstijl. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat fysieke activiteit tal van voordelen biedt voor zowel het lichaam als de geest. Zo draagt matige tot intensieve beweging bij aan een verbeterde cardiovasculaire gezondheid, een sterker immuunsysteem en een lager risico op chronische aandoeningen zoals diabetes type 2 en hypertensie.

Daarnaast heeft beweging een positieve invloed op de hersenfunctie. Studies tonen aan dat fysieke activiteit de afgifte van neurotransmitters zoals endorfines en dopamine stimuleert, wat kan bijdragen aan een verbeterd humeur, minder stress en een lager risico op depressie. Bovendien ondersteunt beweging cognitieve functies en helpt het neurodegeneratieve aandoeningen zoals dementie op latere leeftijd te vertragen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt aangeraden om minstens 150 minuten per week matige aerobe activiteit te doen, gecombineerd met spierversterkende oefeningen op minstens twee dagen per week. Kleine aanpassingen in het dagelijks leven, zoals vaker de trap nemen of een korte wandeling na het eten, kunnen al significante gezondheidsvoordelen opleveren.

Kortom, beweging is niet alleen essentieel voor een gezond lichaam, maar ook voor een scherpe geest en een verhoogde levenskwaliteit op de lange termijn.

Voedingssupplementen kunnen geen gevarieerde, evenwichtige voeding noch een gezonde levensstijl vervangen.

  1. Food & sens, Le « mangeur Français »,17 mars 2019,

  2. Manger, Bouger.be, Alimentation équilibrée : comment organiser ses repas ? 30 mai 2016

  3. Manger, bouger, Comment rythmer sa journée autour de 3 repas ?

  4. Camilo A. Ruiz, Lutein and Zeaxanthin dietary supplements raise macular pigment density and serum concentrations of these carotenoids in humans, American Society for Nutritional Sciences, Novembre 2002

  5. Eric H. Souied, Retina and Omega-3, Journal of nutrition and metabolism, septembre 2011

  6. Allégation autorisée : Règlement UE N° 432/2012 de la commission du 16 mai 2012