Hoogwaardige voeding voor uw ogen

De gezondheid van uw ogen hangt ook af van wat u eet!

Waarom koken voor uw ogen?

  • Het netvlies en in het bijzonder het centrale gebied, de macula, kan aangetast worden door de gevolgen van veroudering.
  • Bepaalde factoren zoals roken, leeftijd, blootstelling aan zonlicht en voeding, interageren met erfelijke risicofactoren en kunnen het verouderingsproces van de ogen versnellen en zo het netvlies beschadigen als gevolg van oxidatieve stress.
  • Een evenwichtig voedingspatroon is een belangrijke factor voor de gezondheid van de ogen. Daarom moeten we verscheidenheid in onze voeding brengen met vier groepen van voedingsstoffen:
Picture4
  • Sommige van deze voedingsstoffen, vooral die met antioxiderende eigenschappen, zijn gunstig voor de gezondheid van de ogen.

Hoe koken voor gezonde ogen?

Een evenwichtig voedingspatroon is belangrijk voor de goede werking van het lichaam en de ogen. Sommige voedingsstoffen zijn essentieel omdat ze niet door het lichaam worden aangemaakt maar zijn onmisbaar om een goede werking te waarborgen. Door voor bepaalde voedingsmiddelen te kiezen, kunt u uw gezichtsvermogen ondersteunen. Met de juiste voeding is het dus mogelijk om gezond te koken voor uw ogen. Zorg dat u gezond eten niet uit het oog verliest!

Carotenoïden: luteïne en zeaxanthine

Luteïne en zeaxanthine zijn carotenoïden, gele pigmenten met antioxiderende eigenschappen die voedsel zijn kleur geven. Zij hopen zich op in het netvlies en helpen de cellen te beschermen tegen oxidatieve schade.1

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan luteïne en zeaxanthine: Selder, kool, sla, spinazie, broccoli, erwten,...

Vitamines C, E, B en D

Vitamine C, E en B2 zijn antioxidanten en helpen de cellen van de ogen te beschermen tegen oxidatieve schade veroorzaakt door instabiele moleculen, de zogenaamde «vrije radicalen», die een negatieve impact hebben op gezond weefsel. Ze leveren een bijdrage in het neutraliseren van vrije radicalen in lichaamscellen. Bovendien zijn ze nodig voor een goede werking van de netvliescellen.2

Vitamine C

Rode paprika, spruitjes, kiwi, sinaasap­pel, ananas, mango, perzik, broccoli,...

Vitamine E

Zonnebloemolie, margarine, amandelen, hazelnoten, avocado,...

Vitamine B

Eieren, zonnebloempitten, pistachenoten, rund- en varkenslever,...

Vitamine D

Boter, kippenlever, melk, paling, eieren,...

Oligo-elementen: zink en koper

Zink: Zink is een essentieel mineraal dat een belangrijke rol speelt in het functioneren van het netvlies. Zo helpt zink om scherp te blijven zien, ook in het donker. Zink vinden we bovendien in een aanzienlijke concentratie in de ogen, vooral in het netvlies en het vaatvlies. Zink kan je terugvinden in lijnzaad, pompoenpitten, rundsvlees, krab,....

Koper: Koper is een essentieel mineraal dat in alle lichaamsweefsels wordt aangetroffen. Het is een antioxidant die de cellen van het netvlies helpt te beschermen. Het wordt voornamelijk aangebracht via de voeding (oester, kalfslever, paranoten, pure chocolade, sojabonen,...).

Omega 3 vetzuren

Het netvlies is een weefsel dat rijk is aan omega 3 en vooral aan DHA (docosahexaeenzuur). Dit is een essentieel vetzuur dat een belangrijke functie heeft bij de instand­houding van een normaal gezichtsvermogen.

Omega 3 van mariene oorsprong (EPA (ecosapentaeenzuur)/DHA) zit in volgende voedingsmiddelen: makreel, sardines, haring, zalm, heilbot, inktvis, ...

Een voedingssupplement kan geen gevarieerde, evenwichtige voeding noch een gezonde levensstijl vervangen.1Lima VC., et al. Macular pigment in retinal health and disease. Int J Retina Vitreous. 2016 Aug 15;2:19. 2Shi C, et al. Nutritional and medical food therapies for diabetic retinopathy. Eye Vis (Lond). 2020 Jun 18;7:33.